Analist financiar si Evaluator Autorizat, membru titular in Asociatia Evaluatorilor Autorizati din Romania (ANEVAR) cu toate specializarile (EBM, EPI si EI).

Asigurari

Politele de asigurare

Politele de asigurare sunt precum o vesta de salvare. Sunt putin ncomode atunci cand nu avem nevoie de ele, dar atunci cand avem nevoie de ele, suntem mai mult decat recunoscatori pentru faptul ca le-am cumparat. Fara polite de asigurare potrivite am putea fi la un pas de inec intr-o mare de datorii cauzate de evenimente neasteptate precum o dauna totala la masina, o boala grava sau un incendiu.

1. Asigurare medicala facultativa

Asigurarea medicala este una dintre cele mai importante tipuri de asigurare pe care trebuie sa le aveti. Daca sunteti sanatosi, puteti sa munciti, sa castigati bani si sa va bucurati de viata. Daca ar fi sa va imbolnaviti grav sau sa suferiti un accident fara a fi asigurat, s-ar putea sa va gasiti in situatia de a nu va permite tratamentul sau spitalizarea.

Solutia pentru a evita astfel de situatii o reprezinta asigurarile medicale facultative. Prin intermediul unui astfel de abonament, pacientul are acces la servicii de medicina primara, preventie si educatie medicala mult mai rapid.

Majoritatea companiilor multinationale ofera astfel de abonamente pentru angajatii lor iar investigatiile incluse pot fi destul de complexe (CT-uri, RMN-uri, analize complete de sange). In unele situatii, abonamentele acopera servicii medicale si pentru parteneri ceea ce poate fi un beneficiu major.

Daca angajatorul nu ofera astfel de beneficii sau sunteti liberi intreprinzatori, va trebui sa semnati un contract de asigurare medicala individual. Exista destul de multe clinici private care ofera astfel de abonamente. Tot ce trebuie sa faceti este sa o identificati pe cea care ofera cea mai buna acoperire in raport cu pretul.

2. Polite de asigurare de viata

Multi dintre noi nu iau asigurarea de viata in serios. Un studiu al Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) a evidentiat ca ponderea asigurarilor de viata in total prime brute subscrise nu depaseste 18%. Motivul principal pentru aceasta rata cazuta este faptul ca multi dintre noi nu stiu la ce ajuta.

Principalul scop al acestui tip de asigurare este sa inlocuiasca venitul pierdut in cazul unui deces. Puneti-va urmatoarea intrebare: Daca eu mor pe neasteptate, cum s-ar descurca familia sa plateasca cheltuielile lunare fara venitul meu? In momentele de suferinta si doliu, ultimul lucru de care ar trebui sa se ingrijoreze familia este cum se vor descurca din punct de vedere finaciar in absenta voastra. O asigurare de viata la termen cu o suma asigurata egala cu venitul vostru anual inmultit cu 10 sau 12 va protejeaza familia astfel incat sa nu-si faca griji ca nu vor avea ce pune pe masa, sau vor pierde locuinta.

3. Polite de asigurare in caz de invaliditate permanenta

Asigurarea in caz de invaliditate permanenta va protejeaza impotriva pierderii venitului atunci cand nu mai puteti lucra pentru o perioada mai lunga de timp datorita unui accident sau a unei boli survenite in urma unui accident. Conform unui studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproximativ 25% din tinerii de azi (20-29 ani) vor deveni invalizi inainte de varsta pensionarii (67 ani).

Aceste statistici sunt prea riscante pentru a neglija o astfel de asigurare. Daca va aflati in perioada vietii in care castigati foarte bine, o invaliditate permanenta va poate deraia visul de a detine o casa sau a oferi copiilor o educatie buna. Cu alte cuvinte, incheiati o astfel de asigurare.

4. Polite de asigurare pentru locuinta

In Romania, orice proprietar este obligat sa incheie o polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale. Prima anuala pentru o astfel de polita este de 10 sau 20 de EUR pe an insa riscurile acoperite sunt limitate: cutremur, inundatii si alunecari de teren. Pentru a va proteja si de alte posibile evenimente (incendii, furt, inundatii de la vecini) va trebui sa incheiati o asigurare completa pentru locuinta.

Asigurarea de locuinta este obligatorie pentru toti oamenii care isi achizitioneaza o locuinta prin intermediul unui credit imobiliar. Daca imprumutati bani de la banca pentru a va cumpara un apartament sau o casa va trebui sa asigurati bunul achizitionat. De obicei, aceasta asigurare este inclusa in rata lunara.

Deoarece pentru majoritatea oamenilor locuinta lor este cel mai mare activ pe care il detin este vital ca acesta sa fie protejat corespunzator.

5. Polite de asigurare auto

O alta asigurare esentiala este asigurarea de Raspundere Civila Auto. Pentru a putea circula pe drumurile nationale este obligatoriu sa detineti acest tip de asigurare. Utilitatea RCA-ului este dovedita in momentul in care asiguratul este implicat intr-un accident rutier in urma caruia au loc vatamari corporale sau pagube materiale produse din vina acestuia. Atunci, persoana pagubita primeste despagubiri din partea companiei de asigurari a celui ce a produs accidentul.

Daca va cumparati o masina in leasing sau printr-un credit cel mai probabil va trebui sa incheiati si o asigurare de tip CASCO. Daca sunteti implicati intr-un eveniment rutier, RCA-ul va acoperi daunele produse altora in timp ce CASCO-ul va acoperi daunele produse asupra automobilului propriu.

Contactati-ne la TELEFON

0724.34.55.22

Aveti intrebari?
Contactati-ne!

0724.34.55.22

Despre Sorin Dragomir

Analist financiar si Evaluator Autorizat, membru titular in Asociatia Evaluatorilor Autorizati din Romania (ANEVAR) cu toate specializarile (EBM, EPI si EI).
Citeste mai mult