Analist financiar si Evaluator Autorizat, membru titular in Asociatia Evaluatorilor Autorizati din Romania (ANEVAR) cu toate specializarile (EBM, EPI si EI).

Investitii

Ce sunt Fondurile Mutuale?

Sa incepem cu o scurta definitie a Fondurilor Mutuale. Un Fond Mutual reprezinta un tip de investitie in care iti pui banii la comun alaturi de alte persoane. Acei bani sunt investiti de catre un Administrator de Fond in diferite active cum sunt actiunile, obligatiunile sau proprietatile imobiliare cu scopul de a obtine profit. Acum haideti sa vedem cum anume puteti investi intr-un Fond Mutual.

1. Stabiliti-va alocarea portofoliului

Primul lucru pe care trebuie sa-l stabiliti este alocarea portofoliului. Acest lucru presupune sava setati inca de la inceput ce procent din portofoliu vreti sa fie investit in Fonduri de Actiuni si ce procent doriti sa investiti in Fonduri de Obligatiuni.

Eu NU recomand investitia in Fonduri de Marfuri, cum sunt cele care investesc in aur sau petrol.

Iar pentru simplificare, eu includ Fondurile de Imobiliare (cunoscute si ca REIT-uri) tot in categoria Fondurilor de Actiuni.

Exista numeroase alocari din care puteti sa o alegeti pe cea care este cea mai potrivita pentru dumneavoastra. Pureti opta sa investiti 100% in Fonduri de Actiuni, 90% in Fonduri de Actiuni si 10% in Fonduri de Obligatiuni, 80% in Fonduri de Actiuni si 20% in Fonduri de Obligatiuni sau alte variante.

Recomandarea mea ar fi sa nu depasiti 20% in Fonduri de Obligatiuni daca orizontul de tip pentru investitii este de minim 15 ani.

2. Stabiliti-va bugetul de investitii

Un alt lucru important pe care trebuie sa-l stabiliti este ce procent din venitul lunar va fi alocat pentru investitii.

Recomandarea mea ar fi sa incepeti cu minim 10%, dar daca venitul va permite puteti sa optati pentru un procent mai mare.

Fondurile Mutuale sunt potrivite pentru investitiile pe termen lung. De aceea, atunci cand stabiliti ce suma veti investi lunar ganditi-va ca veti lasa acei bani in pace sa lucreze minim 10 ani.

3. Identificati Fondurile Mutuale in care vreti sa investiti

Odata ce ati trecut de primii doi pasi, a venit momentul sa faceti niste munca de cercetare. Aceasta este etapa in care trebuie sa identificati Fondurile Mutuale in care doriti sa investiti.

Va recomand sa incepeti prin a intra pe site-ul Asociatiei Administratorilor de Fonduri din Romania (AAF). Acolo veti gasi lista cu toate fondurile deschise de investitii autorizate sa functioneze in Romania.

In tabelul cu Fondurile Mutuale veti gasi si numele administratorului fondului. O simpla cautare pe Google a numelui administratorului va va duce catre pagina sa de prezentare unde vei gasi numele tuturor fondurile pe care acestia le administreaza.

Daca vreti sa investiti in Fonduri Tranzactionate la Bursa, cunoscute sub denumirea de ETF-uri, va trebui sa apelati la serviciile unui Broker. Fiecare Broker va va pune la dispozitie o lista cu ETF-uri pe care le puteti cumpara prin intermediul lor. Veti gasi oferta lor pe site-ul de prezentare.

Pentru a afla daca un anumit Fond este potrivit pentru dumneavoastra, va recomand sa citesti urmatoarele documente.

  1. Incepeti cu documentul care contine Informatii Cheie pentru Investitori. In el vei gasi un rezumat al strategiei de investitii, informatii despre nivelul comisioanelor de administrare si randamentul ultimilor ani. Spre exemplu, daca vreti sa investiti in Fonduri Mutuale de tip Indice, citind acest document veti afla foarte repede daca fondul este gestionat activ sau pasiv.
  2. Al doilea document pe care puteti sa-l cititi daca vreti sa aflati mai multe informatii despre un anumit fond este Prospectul. Acesta este un document mai stufos care trece usor de 30 de pagini si contine toate informatiile juridice si financiare ce tin de un anumit fond.

Aceste doua documente sunt, dupa parerea mea, cele mai importante. Insa, daca doriti si mai multe detalii, puteti citi si rapoartele emise de administratorul fondului.

Pe baza alocarii pe care ai stabilit-o in prima etapa si bugetului de investitii lunar, va recomand sa va construiti un portofoliu care sa contina 3-4 fonduri mutuale.

Cu 3-4 fonduri mutuale puteti avea un portofoliu diversificat care acopera atat actiuni cat si obligatiuni, atat din Romania cat si internationale.

4. Incepeti sa investiti

Iata ca a sosit si momentul in care sa investiti efectiv. Pasii pe care trebuie sa-i urmati difera in functie de tipul de fond in care veti investi: Fond Mutual traditional sau ETF. Dar nu va faceti griji pentru ca in continuare va voi prezenta ambele variante.

Vom incepe cu Fondul Mutual traditional.

Procedura de achizitionare a unitatilor de fond este explicata in detaliu pe site-ul de prezentare a fiecarui Administrator de Fond. Pe scurt aceasta arata in felul urmator.

În primul rand, contactati administratorul fondului si il anuntiati ca sunteti interesat sa cumperati unitati in unul din fondurile pe care acesta le gestioneaza.

Pentru a deveni investitor in acel fond, veti semna un contract de adeziune prin care declariati ca vreti sa cumperati un numar de unitati in acel fond.

Odata ce ati facut asta, urmatorul pas va fi sa virati banii in contul colector al fondului.

Daca investiti prin intermediul unei banci care este distribuitor autorizat, cel mai probabil va trebui sa va deschideti un cont curent la acea banca.

De exemplu, daca vreti sa investitii intr-un fond administrat de BT Asset Management, va trebui sa va deschideti un cont curent la Banca Transilvania ca sa puteti face plata catre contul colector al fondului.

Aceasta actiune nu este un lucru rau deoarece in felul acesta veti elimina din ecuatie comisioanele interbancare.

Dupa ce banii au fost virati, in ziua urmatoare acestia se vor transforma in unitati de fond si tu tocmai ati devenit
proprietar asupra unei parti din portofoliul fondului.

Contactati-ne la telefon

0724.34.55.22

Aveti intrebari?
Contactati-ne!

0724.34.55.22

Despre Sorin Dragomir

Analist financiar si Evaluator Autorizat, membru titular in Asociatia Evaluatorilor Autorizati din Romania (ANEVAR) cu toate specializarile (EBM, EPI si EI).
Citeste mai mult