Analist financiar si Evaluator Autorizat, membru titular in Asociatia Evaluatorilor Autorizati din Romania (ANEVAR) cu toate specializarile (EBM, EPI si EI).

Imobiliare

Cum sa va cumparati o locuinta

Cumpararea unei locuinte reprezinta o decizie importanta. Mai ales daca aceasta achizitie reprezinta prima locuinta si nu ati trecut niciodata prin acest proces. Probabil aveti multe intrebari si va simtiti putin coplesit de toate informatiile pe care le cititi pe internet sau le auziti de la rude, prieteni sau cunostinte.

Pasul 1: Scapati de datorii

Aproximativ 95% din oameni apeleaza la un credit imobiliar atunci cand isi cumpara o locuinta. Dar inainte sa va luati un angajament financiar pe termen lung cum este un credit imobiliar, mai intai trebuie sa capati de toate celelalte datorii pe care le aveti.

Mai exact trebuie sa scapati de ratele catre orice alte imprumuturi pe care le-ati facut de-a lungul timpului cum sunt:

  • creditele de nevoi personale;
  • descoperirile de cont;
  • cardurile de credit;
  • imprumuturile de Casele de Ajutor Reciproc, s.a.m.d.

Pasul 2: Construiesti-va un Fond de Urgenta

Odata ce ati scapat de datorii, pasul urmator este sa va construiti un Fond de Urgenta care sa va acopere intre 3 si 6 luni de cheltuieli curente.

Pasul 3: Incepeti sa puneti bani deoparte pentru un avans

Daca ati strans bani in Fondul de Urgenta, v-ati creat deja un obicei din a pune bani deoparte luna de luna. Dupa ce ati atins nivelul stabilit de dumneavoastra, a venit momentul sa incepeti sa dati banilor o noua misiune si anume sa strangeti avansul pentru o locuinta.

Programati-va o plata recurenta si directionati un procent din venituri intr-un cont separat pentru acest obiectiv financiar.

Ca sa nu lasati acesti bani sa stea chiar degeaba, va recomand sa folositii depozite bancare la termen pe un an sau sa cumperati titluri de stat cu maturitate de un an. In acest fel, banii nu stau chiar degeaba si va ajuta sa nu pierdeti foarte mult din cauza inflatiei.

Pasul 4: Stabiliti bugetul pentru achizitia unei locuinte

La un credit imobiliar conventional va trebui sa aveti la dispozitie un avans de minim 15% din valoarea locuintei pe care doriti sa o achizitionati. Asta inseamna ca 85% din valoarea acesteia va fi finantata de catre o banca. Pentru aceasta suma va trebui sa platiti dobanda.

Ca sa nu va transformati visul de a detine o locuinta intr-un cosmar, va recomand ca rata lunara (principal, dobanda si asigurare) sa nu depaseasca 25% din venitul dumneavoastra net. De exemplu, o familie care are un venit lunar de 7.000 de lei pe luna, nu ar trebui sa aiba o rata mai mare de 1.750 de lei.

Daca respectati aceasta regula, rata lunara nu se va transforma intr-o povara, si nu veti simti ca munciti doar pentru a plati o rata.

Pasul 5: Identificati creditorii potriviti

Atunci cand vine vorba de achizitionarea unei locuinte, majoritatea oamenilor apeleaza la banci. Dar nu toate bancile ofera conditii similare. Acum e momentul sa intrati pe site-urile bancilor din Romania si sa le gasiti pe cele care va ofera cele mai bune conditii. Va trebui sa repetati acest proces aproximativ o data la 3 luni deoarece ofertele bancilor se schimba.

Pentru a finanta achizitia unei locuinte ideal ar fi sa puteti accesa un credit imobiliar cu dobanda fixa pe 15 ani. Insa in Romania, nu prea exista o asemenea  posibilitate. In prezent, am vazut un astfel de produs financiar in portofoliul unei singure banci.

Ca alternativa va recomand sa apelati la un credit imobiliar pe 15 ani cu dobanda fixa pe cea mai mare perioada disponibila. Motivul pentru care recomand dobanda fixa este pentru ca va ofera predictibilitate.

Rata dumneavoastra va fi aceeasi si in prima luna si peste 5, 7 sau 10 ani in functie de banca. Intre timp, cel mai probabil veniturile dumneavoastra vor creste si astfel va va fi din ce in ce mai usor sa va platiti rata.

Pasul 6: Obtineti o pre-aprobare

Odata ce va apropiati cu avansul de suma pe care v-ati fixat-o initial, incepeti sa mergeti pe la bancile care va ofera cele mai bune conditii de creditare dintre cele pe care le-ati stabilit la pasul anterior.

In aceasta etapa veti afla exact care sunt documentele pe care trebuie sa le puneti la dispozitie bancii si care este suma maxima cu care ei va pot credita in functie de situatia dumneavoastra financiara. E bine sa faceti acest lucru din timp ca sa va asigurati ca atunci cand apare oportunitatea obtineti creditul cat mai repede.

Pasul 7: Stabiliti cum arata proprietatea dumneavoastra ideala

Acest pas este foarte important deoarece in felul acesta veti stabili exact ce vreti sa cumparati. Faceti-va o lista cu toate caracteristicile pe care trebuie sa le aiba proprietatea, ce v-ar placea sa aiba proprietatea si ce e total inacceptabil.

De exemplu, in prima coloana va notati care sunt singurele cartiere in care sunteti dispus sa cumparati si faptul ca locuinta trebuie sa aiba 3 camere. In a doua coloana, notati ca v-ar placea sa aiba doua bai, dar nu este obligatoriu, iar in a treia coloana notati faptul ca nu vreti sa fie pozitionat pe o strada aglomerata.

Pasul 8: Angajati un agent imobiliar

Stiu ca noi romanii incercam sa facem smecherii ca sa mai economisim niste bani. Din acest motiv evitam sa folosim agenti imobiliari. Dar asistenta unui agent imobiliar BUN atunci cand vreti sa va cumparati o locuinta poate fi nepretuita.

Procesul de cumparare al unei locuinte este destul de complicat si stresant. Exista o sumedenie de pasi si acte care trebuie cerute, semnate, verificate si asa mai departe. Un agent imobiliar bun va poate ajuta sa navigati toate obstacolele care ar putea sa apara.

Cuvantul cheie aici este BUN. Nu trebuie sa semnati un contract de colaborare cu primul agent peste care dati. Folositi un agent care intelege care este bugetul, ce va doriti si care nu incearca sa va vanda ceva ce nu vreti. Trebuie sa simtiti ca interesul dumneavoastra este deasupra comisionului pe care el il incaseaza la finalizarea tranzactiei.

Vorbiti cu mai multi agenti imobiliari inainte de a-l alege pe cel cu care vreti sa colaborati.

Pasul 9: Vizitati locuinte

Odata ce aveti banii de avans, ati trecut prin procesul de pre-aprobare al bancii incepeti sa vizitati locuinte. Programati cat mai multe vizionari impreuna cu agentul dvs. al unor posibile locuinte care respecta caracteristicile pe care le-ati stabilit si care se incadreaza in bugetul dvs.

Pasul 10: Faceti o oferta

Odata ce ati gasit proprietatea care vi se potriveste faceti o oferta. Daca oferta va este acceptata, din acest moment agentul imobiliar va poate ajuta sa navigatiprin tot procesul birocratic ce presupune semnarea unei promisiuni de vanzare-cumparare, obtinerea diferitelor extrase si documente, contactarea unui notar, a unui evaluator si asa mai departe.

Pasul 11: Inspectati proprietatea

Daca sunteti ca mine probabil nici tu nu stii prea multe despre instalatiile sanitare, electrice, de gaz si asa mai departe. Inainte de a semna contractul de vanzare-cumparare vorbiti cu vanzatorul si rugati-l sa va lase sa inspectati proprietatea cu ajutorul unor specialisti. Acest lucru este important mai ales in cazul locuintelor mai vechi sau cele care au fost renovate special pentru a fi revandute.

SUNATI-NE LA TELEFON

0724.34.55.22

Aveti intrebari?
Contactati-ne!

0724.34.55.22

Despre Sorin Dragomir

Analist financiar si Evaluator Autorizat, membru titular in Asociatia Evaluatorilor Autorizati din Romania (ANEVAR) cu toate specializarile (EBM, EPI si EI).
Citeste mai mult